Politiecapaciteit en veiligheid

In de vorige nieuwsbrief heb ik mijn zorg al uitgesproken over alle perikelen die gaande zijn binnen de Nationale Politie. Oplopende criminaliteitscijfers, niet beheersbare drugshandel en -gebruik, steeds vaker gebruik van vuurwapens, steekpartijen aan de lopende band met steeds jonger wordende daders etc. Zomaar even een opsomming die in me opkomt.

 

Hoe zit het nu met die veiligheid in Lisse i.c. de Bollenstreek? De VVD heeft een aantal schriftelijke vragen gesteld aan de portefeuillehouder veiligheid; de Burgemeester.

 

Ik zal niet op alle gestelde vragen ingaan maar het totaalbeeld gaf mij de indruk dat we ons niet druk hoeven te maken. De Burgemeester gaf echter terug dat het beeld positief is t.o.v. de rest van de Eenheid Den Haag maar dat er wel degelijk zorgen zijn.

 

En zorgen maak ik me ook. Team Bollen Noord heeft slechts een tekort van 4 fte op de 82 medewerkers. Deze 4 fte worden vooral gemist bij service en intake. Hoe kan het dan dat alle criminaliteitscijfers stijgen en we regelmatig op de sociale media weer een reeks vernielingen in het weekend langs zien komen.

 

Hoe kan het dat je met een bijna volledige formatie alle wijkagenten 25 % van hun tijd in het weekend in de noodhulp laat werken? Dan is er toch echt plan technisch iets aan de hand.

 

Of zijn onze dienders toch veel meer in de weekenden de horeca overlast van Noordwijk en Katwijk aan het beteugelen en is er gewoon heel weinig toezicht in Lisse. We hebben hier geen echt antwoord op gekregen.

 

Nog grotere zorgen heb ik als straks de drie teams in de Bollenstreek opgaan in twee teams. Dit is nog niet helemaal rond want het betreft ook een personele reorganisatie waar een centraal orgaan toestemming voor moet verlenen. Maar als dat rond is zal de fusie rond mei 2020 plaatsvinden. Dan bestaat de Bollenstreek uit twee politieteams. Team Noordwijk-Katwijk en team Hillegom-Lisse-Teylingen. De criminaliteitscijfers van Teylingen zijn inmiddels met 25 % gestegen. Hoeveel toezicht gaat er straks naar Teylingen en wat blijft erover in Lisse en Hillegom??

 

Komende maand staat er een raadsbrief over dit onderwerp op de agenda. Deze gaat vergezeld van een brandbrief van Burgemeester Remkes aan de minister namens alle Burgemeesters in de eenheid Den Haag. Vanuit de VVD zal het hele proces kritisch gevolgd worden en zullen we zeker kritische vragen blijven stellen. Wordt vervolgd.