Werkbezoek van mevr. Laan – Geselschap, lid van de 2e Kamer voor de VVD.

4 januari 2020 is mevr. Laan – Geselschap, lid van de 2e Kamer voor de VVD op werkbezoek geweest in Hillegom en Lisse. Mevr. Laan is sinds kort portefeuillehouder sociaal domein en wil zich graag laten informeren over hetgeen er leeft in het “veld”. Uitgelezen kans dus voor ons om het gesprek aan te gaan.

 

Het werkbezoek werd georganiseerd door de heren Kruyt en van der Riet van MeerBusiness Duin- en Bollenstreek. Vanuit MeerBusiness wordt er jaarlijks een bezoek gebracht aan de 2e Kamer. Het leek de heren nu leuk om eens een 2e kamerlid terug te ontvangen. En mevr. Laan liet zich graag uitnodigen. De wethouder Jolanda Langeveld en ik vertegenwoordigden de gemeente Lisse.

 

De ontvangst was in Bloemswaard alwaar al snel een mooie discussie opbloeide. Geschetst werd hoe HOZO (hillegomse ouderenzorg) en verpleeghuis Bloemswaard samenwerkten. Maar ook de problemen van het langer thuiswonen bleven niet onderbelicht. Het is moeilijk om ouderen, die zorg nodig hebben en verspreid in de gemeente wonen, het totale pakket aan zorg te kunnen leveren. Ook de druk die ontstaan is na de invoering van het vaste tarief voor de WMO werd besproken. Deze druk wordt zowel financieel (veel duurder) gevoeld alsook op gebied van personeel. Het is moeilijk om aan de toegenomen vraag te voldoen vanwege de krappe arbeidsmarkt. 

 

Wat ikzelf als bizar ervaren heb in deze discussie is dat er een “berg” geld ligt, gelabeld ten behoeve van het aannemen van arbeidskrachten. Dit geld mag nergens anders voor gebruikt worden terwijl er dringend behoefte is aan bedden voor meer intramurale zorg en arbeidskrachten niet te vinden zijn. Dit geld ligt dus te beschimmelen. Mevr. Laan heeft toegezegd, in voorkomende gevallen, bespreekbaar te maken dat geld beschikbaar wordt gesteld zonder daaraan een label te hangen. Uiteraard wordt dan achteraf een verantwoording verwacht.

 

Vervolgens zijn we met het hele gezelschap richting Lisse getogen en hebben we een super lunch genoten bij Stichting Kooksaam. Ik was aangenaam verrast door de professionele keuken, het mooi aangeklede personeel en de heerlijke, verse gerechten. Kooksaam heeft nog ruimte voor jongens en meisjes in de dagbesteding. Zij zien graag nog wat uitbreiding. Jammer is dan weer de bureaucratie, waar we m.i. nog eens aan ten onder gaan. Er werkt een prima begeleidster bij Kooksaam. Maar zij moet opnieuw certificeren voor kinderen tussen 16 en 18 jaar. Zolang dit niet gebeurd is, is er alleen plek voor 18+. Een tweede begeleider aannemen is niet haalbaar, financieel gezien.

 

Ook deze zaken zijn besproken met mevr. Laan. Zij was oprecht geïnteresseerd in de problematiek die besproken werd en mede door haar scherpe vraagstelling kwam er veel aan bod.

 

Na de lunch en na het uitspreken van het feit dat ze zeer onder de indruk was van hetgeen zij gezien en gehoord heeft, is mevr. Laan vertrokken naar haar volgende werkbezoek.