Werkbezoek aan Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het nieuwe jaar werd afgetrapt met twee werkbezoeken. Op 14 januari aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en later die week aan het verwerkingsbedrijf Suez in Roosendaal. Geheel ingericht op het verder scheiden van plasticafval en geschikt maken voor hergebruik.

 

Wij hechten grote waarde aan het afleggen van werkbezoeken. Het is een uitgelezen moment om in gesprek te komen met vertegenwoordigers van organisaties en instellingen binnen (en soms ook buiten) onze gemeente. Om te luisteren naar elkaar en om er als raads- en commissielid van te leren. Vanuit onze fractie is erop aangedrongen deze werkbezoeken frequenter te organiseren. Met twee bezoeken in de eerste helft van januari werd in ieder geval een goede aanzet hiertoe gegeven. De VVD was bij beide werkbezoeken goed vertegenwoordigd.

 

De 15 raads- en commissieleden hebben er bij het CJG-kennis van genomen op welke disciplines binnen het centrum wordt geacteerd. Het gaat hier om Jeugdgezondheidszorg met jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Om het Jeugd- en Gezinsteam met ambulante hulpverleners vanuit diverse jeugdhulporganisaties. En over Kwadraat met algemeen maatschappelijk werk en een pedagoog.

 

Bij de disciplines werd in kleine groepjes een rondgang gemaakt. Naast de persoonlijke kennismaking werd er vanuit het CJG-informatie gegeven en werden vele vragen beantwoord. Na afloop was er bij de aanwezigen dan ook een aanmerkelijk duidelijker beeld over de werkzaamheden van de verschillende disciplines van het CJG en de waarde en de noodzaak. Veel is erop gericht vroeg te signaleren en om vroegtijdig ouders en de ontwikkeling van kinderen te kunnen bijsturen. Dit mede om latere zwaardere zorg (deels) te kunnen vermijden.

 

Van de vraag van onze fractie welke drie thema’s het CJG de aanwezige raads- en commissieleden zou willen meegeven werd dankbaar gebruik gemaakt:

 

1.     De professionals zouden heel graag naast de professionele begeleiding meer mogelijkheden hebben om ervaringsdeskundigen in te zetten. Bijvoorbeeld een jongere vanuit jeugdhulp naast een andere jongere, een oma die een andere oma helpt rondom een complex gezin, etc.

 

2.     Het waar mogelijk oplossen van de problematiek van wachtlijsten bij diverse gecontracteerde aanbieders. Door de wachtlijsten blijven de jeugdigen langer onder de hoede van het Jeugd- en Gezinsteam, terwijl deze hulp niet toereikend is.

 

3.     De afgelopen jaren is door de organisaties/disciplines hard gewerkt en geïnvesteerd in het CJG en het opzetten van een stevige samenwerking om ouders en kinderen te begeleiden en hulp te bieden die nodig is. Die organisatie staat nu heel mooi, het is belangrijk dat dat zo blijft.

 

Duidelijke signalen waar door de gemeentepolitiek aandacht aan moet worden geschonken!