Gemeentepolitiek en Coronavirus

Na het maatregelenpakket van maandag 23 maart ligt ook de gemeentepolitiek in Lisse nagenoeg stil. Er wordt hard gewerkt aan de mogelijkheid tot video-vergaderen. Dit hebben wij ook aangevraagd voor onze fractie en steunfractie. Daarmee wordt het mogelijk om het presidium, fractievergaderingen en commissievergaderingen door te laten gaan. 

 

Maar voor besluitvorming in de raad is fysieke aanwezigheid van een meerderheid van de raad een wettelijk vereiste. Gezien de ruime raadszaal moet hiervoor wat onze fractieleden betreft een oplossing te vinden zijn. Met voldoende ruimte tussen de aanwezigen en rekening houdend met ieders gezondheid. Doelstelling is daarnaast dat alle openbare vergaderingen als gebruikelijk via de website gevolgd kunnen worden.

 

Toch is het belangrijk dat we zo snel als mogelijk weer overschakelen naar openbare vergaderingen in een openbaar toegankelijke ruimte. Dit komt de dynamiek van de vergaderingen ten goede en discussies met college, commissie- en raadsleden. 

 

Maar veel belangrijker, het is gewenst dat besluitvorming wordt voorafgegaan door een adequate democratische uitwisseling van argumenten. Dat werkt onvoldoende via de mail, de laptop en de telefoon. Dat moet door lijfelijke aanwezigheid in de raadszaal. Ook dient er in deze raadszaal ruimte te blijven voor betrokken inwoners, bestuurders en ondernemers om in te spreken over door hen gekozen onderwerpen.

 

Conclusie: we zullen best een tijdelijke oplossing vinden om de maandelijkse cycli door te komen. Laten we daarbij van ervaringen in deze onaangename periode leren. Maar zo snel mogelijk terugkeren naar een vorm met fysieke democratische uitwisseling van argumenten, gevolgd door besluitvorming.


Voor meer informatie over de maatregelen vind je op:


https://www.lisse.nl/coronavirus/het-coronavirus-en-maatregelen.html