Raadslid VVD Hillegom vraagt aandacht voor kwetsbare gezinnen in Corona tijd.

Problemen als armoede, verslaving, partnergeweld en vechtscheidingen hadden zich al opgestapeld in deze gezinnen voor de coronacrisis begon. De situatie thuis is nog steeds zeer zorgelijk. Goede hulpverlening is en blijft noodzakelijk om blijvende schade voor kinderen en ouders te beperken.


Raadslid Louise Pijnacker vroeg tijdens de gemeenteraad van 28 mei de wethouder hoe de lokale teams zicht houden op deze kwetsbare gezinnen. De spanningen kunnen toenemen en zo ook dus de risico's op onveilige situaties van de kinderen. Bijkomend is ook dat er voor veel gezinnen de financiële nood toeneemt en passende hulp daarop voorbereid moet zijn en voor hen klaarstaat. 

 

De wethouder gaf aan dat hij overleg heeft met de lokale teams en dat zij aangeven in contact te zijn met deze gezinnen. Dat waar het begon ten tijde van de crisis met digitaal contact inmiddels ook de huisbezoeken weer plaatsvinden. Gelukkig blijft een grote toename in zorgvraag vooralsnog uit. Ook is het contact tussen de zorgaanbieders en scholen is van groot belang. De financiële nood is bekend maar heeft vooralsnog niet geleid tot een hoger aantal aan aanmeldingen. 

 

Louise Pijnacker: "de corona crisis treft ons allen, maar in de gezinnen waar al veel zorg is wil je de risico's zoveel mogelijk beperken, zeker waar er kinderen zijn betrokken. Wij vonden het belangrijk hier extra aandacht voor te vragen en lokaal na te gaan of deze gezinnen voldoende in beeld zijn en passende zorg geboden kan worden".