Eindelijk ingrepen aanpak jeugdzorg

 

Vanaf 2015 is Lisse verantwoordelijk voor jeugdzorg. De inkoop hiervan en de uitvoering gebeurt vooral in het groter verband van Holland Rijnland en de HLT-gemeenten. Onvoldoende grip, oplopende financiële tekorten en soms lange wachttijden zijn sleutelwoorden voor deze eerste vijf jaar. Eindelijk zijn noodzakelijke interventies op korte termijn aangekondigd.

 

VVD Lisse hamert er al jarenlang op dat een grondige herziening van de structuur, de aansturing en de uitvoering noodzakelijk is. De stroperigheid binnen de samenwerkingsverbanden en de inadequate aansturing o.a. via portefeuillehouders-overleggen resulteerden echter juist in een neerwaartse spiraal. 

 

Om de vraag naar jeugdhulp en wachttijden te dempen en cliëntenstops te beperken worden nu versneld een aantal interventiemogelijkheden onderzocht, waarna stevige stappen ter verbetering moeten volgen. In dit proces sneuvelen enkele tot voorkort ‘heilige huisjes’. 

 

Enkele beoogde interventies zijn:

 

  • Instellen van een maximumaantal uren per behandeltraject;
  • Bepaalde zorgproducten weghalen bij specialistische aanbieders en waar mogelijk via lokaal maatwerk uitvoeren;
  • Zoveel mogelijk individuele trajecten omzetten naar groepsbehandelingen;
  • Een kritische blik op de inzet van persoonsgebonden budgetten;
  • Met aanbieders afspreken dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid komt voor het terugdringen van tekorten in de begroting.

 

Of het voldoende is om meer grip te krijgen en om de kosten te reduceren moet worden afgewacht. Maar eindelijk zijn de verantwoordelijk wethouders er nu wel van doordrongen dat het in de huidige opzet en met het jaarlijks aanvullen van financiële tekorten echt niet langer door kan gaan.