Groter risico nieuwbouw FC Lisse?


De raad heeft 18 april 2019 gebaseerd op de destijds aanwezige informatie besloten garant te staan voor een bedrag van € 1,45 miljoen euro voor de nieuwbouw van FC Lisse. VVD Lisse heeft destijds al zorgen geuit over de financiële haalbaarheid voor deze vereniging en tegen het voorstel gestemd. Maar hoe ziet het er in de coronatijd nu bij FC Lisse uit?

 

Momenteel zijn diverse bedrijfstakken in slecht weer terecht gekomen, waaronder voetbal, en worden in hun voortbestaan bedreigd. Wethouder Van der Zwet kon op een vraag in commissie Maatschappij en Financiën slechts melden dat hij kort contact had gehad met FC Lisse. Volgens de ontvangen mondelinge mededeling van de voorzitter ziet het er financieel nog goed uit en is er sprake van enige ledengroei.  Wat ons betreft komt deze essentiële informatie van FC Lisse te gemakkelijk en is niet onderbouwd. 

 

Met een door VVD Lisse ingebrachte motie in de raadsvergadering van 16 september hebben wij het college willen oproepen nader onderzoek te doen naar de huidige financiële situatie bij FC Lisse. En hierbij in te schatten of de financiële risico’s voor de gemeente door de crisis substantieel zullen toenemen. De oproep was dit onderzoek op korte termijn te laten plaatsvinden, in ieder geval voordat onomkeerbare verplichtingen worden aangegaan. 

 

De wethouder en de meerderheid van de raad vonden dit onderzoek echter niet nodig en gaven de voorkeur aan een snelle start van de bouw. Is dit een verstandige keuze? Wij vinden van niet. Eerst inzichten verkrijgen en waar nodig aangepaste afspraken maken. We zullen het nauwlettend volgen.