Grip op de GOM

 

Toen in 1996 de overheid serieus nadacht over het realiseren van een bollenstad om op die manier de woningnood op te lossen, kwamen de desbetreffende gemeenten tot het zgn. Pact van Teijlingen.

In deze overeenkomst werd o.a. afgesproken dat de buitengebieden van de Bollenstreek niet bebouwd zouden mogen worden en tevens dat de bollengrond behouden moest blijven.

 

In 2010 wordt de GOM (Greenport Ontwikkelings Maatschappij) opgericht, met als doelstelling een economische en ruimtelijke vitale Duin- en Bollenstreek.

In dit voorjaar stelde de gemeenteraad van Teijlingen zich de vraag af wat de rol en functie van de GOM is.

De uitkomst van het rapport van Rekenkamer was duidelijk en helder.

De rol van de uitvoeringsmaatschappij GOM is om de ISG 2016 (intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek) uit te voeren waarin o.a. de versnippering van bollengrond wordt voorkomen en tevens dat er minimaal 2625 ha 1ste klas bollengrond beschikbaar blijft voor de bollenteelt.

Tevens bleek in het rapport van de Rekenkamer de oproep te staan tot het blijven samenwerken in de regio.  Deze samenwerking moet op alle fronten blijven plaatsvinden, dus de verschillende college’s en gemeenteraden zullen ook zelf proactief bezig moeten zijn.

 

De VVD-fractie is blij met de uitkomst van het rapport van de Rekenkamer en onderschrijft dan ook de eindconclusies, we moeten er met z’n allen voor zorgen dat de Duin- en Bollenstreek zijn unieke karakter en uitstraling blijft behouden!