De maatschappelijke agenda


In de commissievergadering maatschappij en financiën van 18 november is een raadscommissievoorstel besproken over de ontwikkeling van de maatschappelijke agenda.

 

Motto van deze agenda is “een levenslang meedoen voor alle inwoners”.

 

De agenda gaat over wat er nodig is in het dagelijks leven; wonen, werken, gezondheid, cultuur etc. We werken vanuit één visie. Met deze maatschappelijke agenda wordt beleid gebundeld en wordt het met elkaar verbonden. Dit alles in het brede sociale domein.

 

Er zijn vele onderwerpen waar nu zelfstandig beleid op gemaakt wordt. Hierboven wordt al een aantal van deze onderwerpen benoemd. Aparte beleidsstukken, los van elkaar.

 

De maatschappelijke agenda moet ervoor zorgen dat er veel meer, geïntegreerd beleid komt. Toewerkend naar één beleid. Dit voorkomt overlappingen, dubbelingen en helpt verder te ontschoten.

 

Er wordt in deze exercitie duidelijk verschil gemaakt tussen de taak van het college en de taak van de Raad. De Raad gaat over het wat. Stelt de kaders vast. Is richtinggevend. Het college gaat over het hoe (de uitvoering). Zij zal hierbij nauw samenwerken met inwoners, ondernemers en andere maatschappelijke partijen.

 

Voor het “hoe” zullen uitvoeringsprogramma’s geschreven worden. Als eerste optie is een zevental uitvoeringsprogramma’s benoemd. Dit zijn: vitaliteit, zelfontplooiing en ontwikkeling, zorg voor elkaar, werk en inkomen, opgroeien, thuis wonen en hulp bij meedoen.

 

De eerste stap wordt nu gezet door één uitvoeringsprogramma uit te werken. Het is stap voor stap bouwen en doorontwikkelen.

 

De VVD denkt dat deze maatschappelijke agenda een goed middel is om een samenhangend integraal beleid in het sociale domein te verwezenlijken.

 

We zijn positief en kijken uit naar de volgende stap.