Woonprogramma 2020-2024: Evenwicht op de woonmarkt

 

De afgelopen maand heeft de gemeenteraad van Lisse het woonprogramma voor de (nabije) toekomst vastgesteld met de volgende speerpunten;

 

  • Een goed functionerende woningmarkt voor een gevarieerde woningvraag voor voldoende en divers woningaanbod alsmede variatie in woonvormen
  • Verduurzaming van het woonaanbod in de wijken
  • Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen

 

Uit de cijfers van het woningmarktonderzoek RIGO bleek dat de woningbehoefte in Lisse behoorlijk anders was ten opzichte van het voorgestelde woonprogramma.

 

Uit dit onderzoek bleek namelijk dat er in gemeente Lisse tot 2030 een behoefte is aan 560 koopwoningen van €250.000 en duurder (90% van potentiële behoefte) echter in het woonprogramma wordt ingezet op 60% sociale huur en koopwoningen tot €250.000.

 

Vandaar dat de VVD Lisse kwam met uiteindelijk een tweetal amendementen om de verhouding meer te laten aansluiten bij de woningbehoefte.  Het 1ste amendement was er opgericht om de percentages aan te passen om zodoende meer woningen te kunnen realiseren in het vrije bouwprogramma, helaas wordt dit amendement verworpen. Het 2de amendement stelden voor om de categorie betaalbare koopwoningen van €250.000 naar €310.000 te verhogen (bovengrens van de Nationale Hypotheek Garantie). Door deze verhoging wordt meer voldaan aan de marktvraag. Een positieve bijwerking moet worden dat dit de doorstroming vanuit de goedkope huur- en koopwoningen in gang zet. Het 2de amendement werd met 15 stemmen voor en 4 stemmen aangenomen.

 

Met deze aangescherpte invulling van het woonprogramma hoopt de VVD-fractie dat er (nog) meer evenwicht op de woonmarkt ontstaat.