VVD Lisse - Iedereen naar buiten!


Er is een tijd geweest dat je overal buiten kon spelen, op straat kon knikkeren, hoepelen, voetballen enzovoort. Door bebouwing en infrastructuur kan dat niet meer maar de behoefte is er nog steeds. Buiten spelen en bewegen moet ook gestimuleerd worden. Waarom gaan er dan in Lisse 25 speelplekken verdwijnen?

 

Geen paniek. Wat oud is en niet meer van deze tijd gaat aangepakt worden.

 

25 van de huidige locaties worden omgevormd of gaan verdwijnen omdat zij niet meer voldoen aan de huidige vraag. Deze bieden onvoldoende uitdaging en mogelijkheden. Een aantal van deze 25 plekken is nog wel geschikt om een informele speelplek worden of bijvoorbeeld omgevormd te worden tot een buurttuin of ontmoetingsplek. En er komen nieuwe plekken bij.

 

Er is onderzoek gedaan in alle wijken van Lisse. Er is veel gesproken met de verschillende doelgroepen en er is een uitgebreide veldinventarisatie gedaan. Zo kan er een integrale aanpak ontstaan tussen de gemeente en inwoners.

 

Het oude beleidsplan “recht op vieze knieën” stamt nog uit 2012. Tijd voor vernieuwing dus. Voor de nieuw te realiseren plekken is als uitgangspunt genomen dat deze uitdagend zijn, zich bevinden in de nabije omgeving van de gebruikers en dat alle omwonenden betrokken worden bij de inrichting ervan.

 

Lisse heeft op dit moment 76 openbare speel- en sportplekken en 3 speeltuinverenigingen. Variërend voor leeftijden van 0 tot 18 jaar. Op 21 plekken kun je sporten. Om nog meer in te zetten op een rookvrije generatie zal er op de (nieuwe) openbare speel- en sportplekken een rookverbod gaan gelden. Bij (her-) inrichting van de diverse locaties zal ook rekening gehouden worden met inclusiviteit. De plekken moeten ook bereikbaar zijn voor mensen met een beperking. De buurtsportcoach zal hier ook een grote rol in spelen en zal zich nog meer in gaan zetten om iedereen naar buiten te krijgen.

 

Vooralsnog is dit uitvoeringsplan budgetneutraal. Er is eenmalig budget gevraagd om bestaande plekken op te knappen, om te vormen of te verwijderen. En zeker speelt duurzaamheid een grote rol. Plekken moeten minimaal 15 jaar meekunnen.

 

Kortom, dit uitvoeringsprogramma gaat leiden tot speel- en beweegplekken waar kinderen van elke leeftijd lekker buiten kunnen spelen en al jong leren sociaal met elkaar om te gaan. Voor de jongsten zullen de plekken zodanig gesitueerd zijn dat zij deze kunnen bereiken zonder drukke wegen te moeten oversteken of grote afstanden te moeten afleggen.

 

De VVD is blij met dit uitvoeringsprogramma en we hopen op korte termijn de eerste resultaten te zien.