VVD Lisse - Het VVD-verkiezingsprogramma 2021-2025


Liberale politiek heeft enigszins het imago gekregen van onbeperkte individuele vrijheid en ongebreideld marktwerking. Zie het boekje van Maarten van Rossem: “Kapitalisme zonder remmen”. Toch heeft de VVD hier, in principe, een gebalanceerde benadering, kort samengevat in de Beginselverklaring. Daarin staat onder andere:

 

  • Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In vrijheid draagt ieder mens niet alleen de verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar houdt hij ook rekening met de vrijheid van anderen, met de belangen van ouderen en toekomstige generaties en met de vrije samenleving als geheel.
  • De staat …. schept het kader waarbinnen de vrije markt opereert. … De staat speelt ten aanzien van de vrije markt de rol van marktmeester.

 

Het is goed dat de VVD deze gebalanceerde beginselen opnieuw omarmt in het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Het programma heeft als titel meegekregen Samen aan de slag en als ondertitel Nieuwe keuzes voor een nieuwe tijd.

 

Het is een goed leesbaar document geworden; wel wat aan de lange kant: 95 bladzijden A4. 

 

Het is te vinden op de VVD website klik hier. Daar staat ook de volgende korte samenvatting:

 

Economie en overheid

Een sterke overheid die soms ingrijpt in de economie. Lagere lasten voor middeninkomens en het mkb. Uit de crisis door economische groei in plaats van bezuinigingen.


Werk en zekerheid

Een goed vangnet voor iedereen, inclusief zzp’ers. Steun voor werkende middeninkomens. Werken en ondernemen aantrekkelijker maken, hoger minimumloon.


Onderwijs en vrijheid

Goed onderwijs als norm, excellentie stimuleren. Kinderen beginnen eerder met leren en gaan eerder naar school. Scholen beschermen tegen buitenlandse haatzaaiers.


Volksgezondheid en zorg

Doorgeschoten marktwerking en bureaucratie rechtzetten. Zorg betaalbaar houden, eigen risico bevriezen. Vaccineren tot norm maken.


Internationale politiek

Versterking van onze krijgsmacht. Een sterker Europa tegenover China en andere machtsblokken. Voorwaarden aan ontvangers van ontwikkelingshulp.


Migratie en integratie

Europese buitengrenzen bewaken, migranten naar veilige landen buiten de EU sturen. Strafbaar stellen van illegaliteit. Minder vrijblijvendheid bij integratie.


Veiligheid

Drugscriminelen harder en creatiever aanpakken. Vrijheden van jihadisten en haatpredikers beperken. Minimumstraffen voor georganiseerde misdaad en terroristen.


Klimaat en duurzaamheid

Kernenergie om klimaatdoelen te halen. Lagere energiebelasting voor huishoudens, hogere voor vervuilende industrie. Nakomen van de gemaakte klimaatafspraken.


Wonen en vervoer

Betaalbare woningen voor kopers en huurders. Stimuleren van woningbouw door een nationaal bouwfonds. Extra investeren in bereikbaarheid.


Landbouw en natuur

Ruimte en ondersteuning voor boeren om te innoveren. Duidelijke en haalbare doelen voor verduurzaming landbouw. Natuur beschermen, dierenmishandelaars aanpakken.


Overheid en democratie

Een raadplegend ‘preferendum’ en tussentijdse verkiezingen in gemeenten en provincies mogelijk maken. Geen rechters op de stoel van de politiek. Actiever optreden tegen discriminatie.

 

Bij het schrijven van dit stukje stond op de website nog het concept van het verkiezingsprogramma. Tijdens de online ledenvergadering op 12 december is het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld, na stemming over amendementen, ingediend door leden van de VVD. In totaal waren er 1005 amendementen te behandelen, waarvan twee ingediend door de schrijver dezes. M’n belangrijkste amendement betrof het schrappen van het voorgestelde “raadplegend preferendum”. Over dat schrappen werden in totaal twaalf amendementen ingediend, duidend op breed verzet in de VVD achterban. De uitslag van de stemming hierover is helaas nog niet op internet te vinden.

 

Wel mooi om de democratie binnen de VVD goed te zien functioneren.