VVD Hillegom - Column van de Fractievoorzitter VVD Hillegom #2

 

Wat hebben we mooie winterse dagen achter de rug! Volop sneeuw, ijs en daardoor vooral even afleiding van de dagelijkse zorgen rondom corona.

 

Op de sloten, zelfs de ringvaart, was men aan het schaatsen en werden de straten opgevuld met sneeuwpoppen en iglo’s.

 

Maar ondanks alle winterse taferelen was er ook werk aan de winkel. De politiek staat niet stil en er zijn altijd wel weer onderwerpen die om aandacht vragen.

 

Zo schoven we weer digitaal aan voor een fractie overleg, versterkt door 2 nieuwe leden. Wat fijn, want uitbreiding konden we goed gebruiken. Als ze eenmaal wat meer gewend zijn zullen ze zich vast uitgebreider aan u voorstellen. We bespreken de commissies en andere acties die momenteel gaande zijn. Zo beperken we onze blik niet alleen op Hillegom maar kijken we ook waar anderen zich zoal mee bezig houden.  Binnenkort schuif ik met Herman aan bij een regionaal VVD overleg waar we belangrijke onderwerpen met elkaar bespreken. We zoeken de verbinding met elkaar maar ook kan je je boodschap krachtiger neerzetten als die in een aantal gemeenten hetzelfde is.  We zijn tenslotte een en dezelfde partij en ondanks lokale verschillen zijn de liberale uitgangspunten gelijk. 

 

In Hillegom stonden 2 commissies op de agenda. Woensdag was de 1e en heb ik allereerst vragen gesteld over onze lokale ondernemers. Voor ons VVD Hillegom is het belangrijk dat de ondernemers zich gesteund voelen en we evt. knelpunten onder de aandacht brengen. Zo hoor je nog wel eens dat er ondernemers zijn die tussen wal en schip vallen met de huidige regelingen. Ik vroeg of dit ook opgaat voor onze Hillegomse ondernemers? En in hoeverre wordt er met hen ook gesproken over zorg/ steun op maat ?  De wethouder gaf uitgebreid antwoord en was ook in gesprek geweest met meerdere ondernemers. Ja er zijn ondernemers die met de huidige steun onvoldoende geholpen zijn. De middelen die de gemeente kan bieden zijn ook beperkt maar er wordt wel verder onderzocht of maatwerk dan wel extra steun vanuit het Rijk mogelijk is. Fijn dat hier extra aandacht voor komt. En denk eraan, koop lokaal.. zo dragen we zelf ook nog ons steentje bij. 

 

Ook in het vragenkwartier vraag gesteld over de notitie uitgaven Jeugdzorg, geschreven door de wethouder van Teylingen. In hoeverre is onze wethouder in Hillegom hiervan op de hoogte en gaat er gekeken worden voor Hillegom of hier ook met dergelijke voorstellen op lagere kosten uit kunnen komen ? Want er gaat nog altijd heel veel geld in om en lijkt alleen maar toe te nemen i.p.v. af.  De wethouder gaf aan dat hij op de hoogte is van de notitie en de berekeningen nu ook voor Hillegom worden gemaakt. Binnenkort komt er een aparte avond om het met elkaar te hebben over het Sociaal Domein. Er zijn teveel onderwerpen die nu spelen en urgent zijn dat dit teveel is voor een agenda onderdeel. Uiteraard wachten we deze bijeenkomst af en zullen onze input leveren. 

 

De corona is nog altijd onderwerp van gesprek, ook bij de commissie vergadering. Zo werd er gesproken over de terrassen die ook dit jaar nog verruimd mogen worden in Hillegom. De coronacrisis heeft geleid tot regels en richtlijnen wat betreft aan te houden onderlinge afstand tussen mensen. Hierdoor kunnen horecaondernemers voorlopig ook wanneer zij weer open mogen slechts met een beperkte bezettingsgraad werken – zij mogen en kunnen immers maar een beperkt aantal gasten ontvangen als gevolg van deze regels en richtlijnen. Om horecaondernemers gelegenheid te bieden iets meer gasten te ontvangen, is een stelsel ingericht waarbinnen in overleg en op basis van tijdelijkheid, flexibiliteit en onder bepaalde voorwaarden geen handhaving op overtreding zal geschieden waar het de uitstalling betreft van meer terras dan vergund is. Wij spraken met een aantal ondernemers en zij zijn uiteraard positief over deze regeling. Reden te meer om het voorstel dan ook onze steun te geven en mee in te stemmen.

 

Daarnaast ging het ook over de “Betrokkenheid gemeenteraad bij taakinvulling burgemeester onder Tijdelijke wet maatregelen Covid-19”.  Zo wil onze burgemeester maandelijks een Raadsbrief versturen aan de Raad, naast de mail die we nu al elke week ontvangen met updates. Verder is er ook een raads-WhatsApp groep waarin urgente zaken snel gedeeld kunnen worden. Als Raad ondersteunden we het voorstel maar gaven ook aan ons al goed en uitgebreid geïnformeerd te voelen door onze Burgemeester. Ik benoemde nog wel graag gelegenheid te krijgen waarin we zelf thema’s bijv. kunnen aandragen als onderwerp voor zo’n raadsbrief. Dit is een punt dat de burgemeester graag onderschrijft en waar zeker ruimte voor is. Zo gaf de burgemeester ook aan dat we laatst in presidium ook aandachtspunten als eenzaamheid hebben besproken en zijn er nu bijv. de kaarten gekomen die u in de lokale krant trof. Fijn toch om te zien dat deze punten gelijk opgepakt worden en er mooie initiatieven uit volgen.

 

Tot slot nog de stuurgroep Verbinding mobiliteit Duin en Bollenstreek. Voorheen was er nog de stuurgroep Duinpolderweg maar zoals u weet is die van de baan. Inmiddels is de provincie zuid Holland op zoek naar alternatieven en neemt ook Hillegom deel aan de stuurgroep. Vooralsnog is er 1 overleg geweest en ligt er een plan van aanpak. De stuurgroep gaat nu toewerken naar een samenwerkings document waarin participatie een belangrijk onderdeel gaat zijn.  Iets wat wij zeker toejuichen want vooralsnog vonden we het te stil omtrent dit onderwerp en willen we als Raad graag betrokken worden. We zullen er dus alert op blijven dat info in de Raad wordt gedeeld maar ook houden we onze lijn warm met de gedeputeerd van ZH uiteraard.

 

Tot zover, zijn er onderwerpen waar u input voor wilt meegeven, laat het vooral weten via:

l.pijnacker@gemeenteraadhillegom.nl