VVD Lisse - Ouder worden in Lisse

Ouder worden in Lisse.

Wat is er nodig in Lisse als de vergrijzing toeslaat.

In februari 2018 is in Lisse een motie ingediend met de vraag om de demografische ontwikkeling van ouderen in Lisse inzichtelijk te maken. En wat is er dan nodig op gebied van wonen, welzijn, zorg en ondersteuning.

Het heeft even geduurd maar er ligt nu een notitie ouderenbeleid. En daar zijn we blij mee. Het is een uitgebreide notitie waarin de ervaringen van veel partijen meegenomen zijn. Veel wisten we, gevoelsmatig, al. Maar op gevoel kun je geen beleid bouwen. In deze notitie wordt het gevoel nu ook cijfermatig onderbouwd. Er is een onderscheid gemaakt tussen kwetsbare en vitale ouderen. Kwetsbaarheid wordt onderverdeeld in een aantal elementen; lichamelijke beperkingen, gering inkomen en beperkt netwerk. En ook de mantelzorger wordt niet vergeten in de notitie. Door het langer thuiswonen wordt de mantelzorger steeds belangrijker.

De behoefte van de “vitale” oudere ligt vooral bij bewegen en gezondheid (sporten, wandelen etc.), eropuitgaan, culturele uitjes en ontmoeten (eten,cursussen etc.). Hoe ouder men wordt hoe meer de behoefte zich in een kleinere actieradius gaat begeven en hoe meer het netwerk en de faciliteiten dichtbij huis belangrijk worden.

De groep boven de 65 jaar in Lisse bestaat uit ongeveer 5000 mensen. Deze ouderen wonen verspreid in Lisse met de grootste aantallen in de omgeving Berkhout, het centrum van Lisse en de Poelpolder. Men woont veel langer thuis hetgeen betekent dat faciliteiten zoals buurthuizen, zorg en beweeg gelegenheid ook niet meer alleen ontwikkeld moeten worden in de Beukenhof. Overal in de gemeente ligt deze behoefte. Daarom is het ook zaak dat de inrichting van de maatschappelijke agenda gestaag doorgaat. Er is geïntegreerd beleid nodig. Ouderenbeleid kan niet zonder het accommodatiebeleid. Waar vinden de activiteiten voor ouderen plaats. En minstens zo belangrijk is de woonvisie. Waar bouwen we voor de doelgroep ouderen. 

Met deze notitie wordt cijfermatig inzichtelijk gemaakt hoe Lisse er demografisch uitziet en in de toekomst uit gaat zien. Een mooie fundering en richtinggevend voor verder beleid.