VVD Lisse - Klimaatadaptatie.

© cratoconsulting

Klimaatadaptatie 

Dat het klimaat aan het veranderen is behoeft geen toelichting meer, o.a. oplopende temperaturen, overvloedige regenval en ook de zeespiegelstijging zijn slechts enkele voorbeelden.

Om ook op lokaal niveau zicht te hebben op de mogelijke ontwikkelingen heeft de gemeente in HLT-verband een nota “voorstel strategie en ambitie klimaatadaptatie” gerealiseerd.

In dit document worden aan de hand van een gemaakte stresstest voor onze regio een aantal actiepunten benoemd om op tijd te kunnen schakelen.  

Deze actiepunten zijn:

Alle nieuwbouw realiseren wij klimaatbestendig

Het bestaande bebouwde gebied gaan we klimaatbestendig maken

Ook het buitengebied maken we klimaatbestendig

De essentiële infrastructuur moet ook klimaatbestendig worden

Wanneer we niets doen zijn ook de mogelijke financiële consequenties (schades) groot, deze kunnen oplopen tot vele tientallen miljoenen euro’s. 

Om bovenstaande actiepunten te kunnen realiseren zijn er behoorlijk financiële inspanningen nodig, op dit moment heeft de gemeente Lisse daar geen separaat budget voor. Om toch tijdig te starten met eerder genoemde actiepunten zal de gemeente Lisse gaan werken aan de zogenaamde meekoppelkansen. Wanneer er de komende jaren o.a. riolerings-, groen-, water-, wegen en andere projecten worden uitgevoerd kunnen tegelijkertijd klimaat adaptieve maatregelen worden meegenomen (bv. bij rioleringswerkzaamheden opvang van groen en grijs regenwater realiseren).

Overigens kan en doet de gemeente Lisse dit natuurlijk niet alleen, de samenwerking met andere gemeenten, waterschappen en provincies zijn van essentieel belang.