VVD Lisse - Decentralisatie maatschappelijke zorg.

Decentralisatie maatschappelijke zorg.

Ja, ik hoor U al denken. Alweer een decentralisatie. Alweer een opdracht vanuit het Rijk om iets lokaal in te richten. Jazeker. Maar wat houdt maatschapelijke zorg nu precies in. Wel, onder deze zorg valt Beschermd wonen, Maatschappelijke opvang, Verslavingszorg en Bemoeizorg. Lokaal moet een doeltreffende ondersteuning aan kwetsbare inwoners worden geboden. Op lokaal gebied hebben we het dan over vroegsignalering, preventie en ondersteuning op maat. 

De afgelopen jaren is al hard gewerkt om deze zaken lokaal in te richten (in overleg met andere gemeenten en zorgpartijen in Holland Rijnland). De komende periode zullen de gemeenten zich voorbereiden op de inkoop van nieuwe regionale voorzieningen maatschappelijke zorg per 2023.

Het college heeft een aantal besluiten genomen over samenwerking in de Duin- en Bollenstreek en met Holland Rijnland. Sommige zorg is zo specialistisch dat daar lokaal niet in te voorzien is (lees dat dit niet te betalen is lokaal).

Tot nu toe werd het budget voor beschermd wonen ondergebracht bij de centrumgemeente Leiden. Vandaaruit werd beschermd wonen gereguleerd. Per 2023 is iedere gemeente zelf, inhoudelijk en financieel hiervoor verantwoordelijk. Het budget wordt per 2023 verdeeld onder de gemeenten. Als er (tijdelijk) elders gewoond moet worden, is het vaak prettig dat dit kan in de eigen, vertrouwde omgeving.

Bij gelijktijdig decentraliseren van budgetten is ontschotting tussen beschermd wonen en maatschappelijke ondersteuning gewenst. Bij  de eerste is doorgaans geld over en bij de tweede genoemde is doorgaans geld tekort. Verbinding van deze budgetten zou dus helpen en evenwicht brengen.

Kortom, aan de ene kant hebben we weinig inwoners die beschermd wonen en inwoners die zeer specialistische hulp nodig hebben. Aan de andere kant zijn beiden heel duur. We gaan zien in 2023 of de herverdeling van de budgetten ook leidt tot een positief financieel resultaat. Budgetneutraal is het nieuwe modewoord.

Er moeten echter eerst nog wel een aantal acties uitgevoerd worden voor 2023. O.a. aanpassing van de lokale verordening WMO; Intrekken mandaatbesluit tbv de gemeente Leiden; Gemeenteraden informeren en een besluit opstellen over de juridische verankering. Al veel werk verzet, maar nog voldoende werk aan de winkel.