VVD Lisse - Toekomst bestendig begroten.

© pixabay

Toekomst bestendig begroten.

In de raadsvergadering van 23 december jl. is de notitie toekomst bestendig begroten vastgesteld.  Deze notitie was meer dan gewenst omdat de financiële positie van de gemeente Lisse onder druk staat. Deze constatering is geen nieuw fenomeen maar komt periodiek terug.

In het recente verleden is dit al aanleiding geweest om flink te bezuinigen en heeft de gemeenteraad samen met het college van burgemeester en wethouders de nodige pijnlijke maatregelen getroffen. 

Bij het samenstellen van de gemeentelijke begroting voor het jaar 2022 en de meerjarenbegroting 2023-2025 is naar voren gekomen dat de destijds beoogde doelen in rook zijn opgegaan en het meerjarenperspectief zorgen baart.

Voor de jaren 2023-2025 kleurt het financiële meerjarenperspectief immers diep rood. Omdat de slechte financiële vooruitzichten een periodiek terugkerend verschijnsel vormen, is door de gemeenteraad aangedrongen dit probleem nu eens fundamenteel aan te pakken. Gevraagd is om een beleidsnota met maatregelen waarmee de financiële problemen kunnen worden opgelost. 

Het heeft even geduurd maar uiteindelijk is de notitie toekomst bestendig begroten dan toch verschenen. Aangegeven is op welke wijze het college denkt het slechte financiële perspectief te kunnen gaan ombuigen naar een gezonde situatie. 

Als oorzaak van het slechte financiële perspectief kan o.a. worden genoemd de ontoereikende bekostiging van het rijk van taken die door hen aan de gemeente zijn overgedragen. Belangrijke exponenten hiervan zijn de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de jeugdzorg. Ook het niet tijdig beschikken over noodzakelijke informatie om noodzakelijke kosten en inkomsten te ramen, alsmede het slecht uitvoeren van investeringsplannen, dragen bij aan de bestaande financiële zorgen.

Een andere belangrijke factor is de zwakke vermogenspositie van de gemeente waardoor tegenvallers zich steeds moeilijker laten opvangen.  Naar voren is gekomen dat de oorzaak van de tegenvallers nog al eens terug te voeren is op het niet in een vroeg stadium inspelen op kosten die gaan komen. Vergelijkbaar met een situatie in een huishouden waarbij geen rekening wordt gehouden met het periodiek vervangen van allerlei apparaten en het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud. Daarnaast fluctueren de eigen gemeentelijke inkomsten door de jaren heen en worden meevallers te laat onderkend. 

De notitie toekomst bestendig begroten heeft naast het doel het financiële perspectief uit het rode cijfer te halen, ook als taak het stabiliseren van het uitgavenpatroon over de komende jaren, het tijdig inspelen op toekomstige ontwikkelen en het opbouwen van passende financiële buffers voor tegenvallers. 

De notitie voorziet in een scala van beoogde maatregelen om het financiële perspectief te verbeteren. In die zin kunnen wij de uitgedragen zienswijze van het college ondersteunen.

Het is daarbij wel jammerlijk vast te moeten stellen dat nog steeds gesproken wordt in termen van: “het is de bestuurlijke ambitie”. Ondanks dat het opstellen van de gepresenteerde visie geruime tijd vergde, is dit college er niet in geslaagd concrete maatregelen te presenteren en zal de uitkomst van deze ambitie op zijn vroegst in de begrotingsopzet voor 2023 terug te vinden zijn. 

Een gemiste kans die bovendien niet getuigt van een slagvaardig bestuur en het inhoud geven aan de slogan: doorpakken.

Met de notitie toekomst bestendig begroten hopen wij dat het juiste pad is gevonden om uit de financiële problemen te komen maar aan deze ambities dient nog wel vorm en inhoud te worden gegeven.Kennelijk te veel gevraagd van dit college. 

Wij hopen dan ook dat de ondertitel van deze notitie niet gaat luiden: Notitie gemiste kansen.