VVD Lisse - Schuldhulpverlening.

Schuldhulpverlening.

In de Raadsvergadering van november is het beleidsplan schuldhulpverlening vastgesteld. Via de ISD kon er al een beroep worden gedaan op schuldhulpverlening. Nu is er ook een wettelijke verplichting die ook een grotere inspanning van gemeente en Raad vraagt.

Vóór de wettelijke regeling lag uitvoering en regie voor het grootste deel bij de ISD. De grote lijnen werden ook uitgezet door de ISD. Er lag, over de uitvoering van de schuldhulpverlening,  weinig kennis bij de Raad. Er zijn dus ook geen momenten van sturing en/of bijstelling geweest. Gelukkig is de ISD een betrouwbare partner maar als Raad is het nu wel tijd om onze verantwoordelijkheid pakken.

Daarom is dit beleidsplan samengesteld door medewerkers van de ISD, samen met ambtenaren van HLTsamen. En het is een goed, duidelijk stuk geworden.

Het is van belang om signalen over schuld snel op te pakken.

 ”Voor ieder 1” biedt een laagdrempelige toegang tot de juiste hulp. Ook de signalen die “Vroeg er op af” ontvangt vanwege betalingsachterstand worden snel opgepakt en bespreekbaar gemaakt. Dit alles om te voorkomen dat deze mensen dieper in de problemen komen. De samenwerking met diverse instanties (oa. de gas- en waterbedrijven en Stek) wordt steeds beter en breidt uit. 

Door al deze inspanningen willen we bereiken dat men in staat wordt gesteld weer sterk en veerkrachtig aan de maatschappij deel te nemen.

Als VVD kijken we altijd zeer kritisch naar beleidsplannen in het sociaal domein. En ook hier zien we weer dat er geen specifieke meet indicatoren benoemd zijn. Ondanks dat dat wel een aanbeveling is uit het rapport van de Rekenkamer. De Wethouder geeft aan dat er een nulmeting komt maar dat het lastig is indicatoren te benoemen als het om een zogenoemde open einde regeling gaat. 

Tot nu toe zit Lisse onder het landelijk gemiddelde met aanvragen, maar niemand kan zeggen hoe het zich ontwikkelt in deze coronatijd. Wat goed is om te zien, en wat ook vertrouwen geeft in de uitvoerder is dat de ISD al druk bezig was met de (door-) ontwikkeling van vroegsignalering en schuldhulpverlening. Al voor het een wettelijke verplichting werd. Dit getuigt van een pro actieve houding en zicht op maatschappelijke ontwikkelingen.