VVD Hillegom - Liberaal Lokaal over de woningmarkt.

Liberaal Lokaal over de woningmarkt in Hillegom.

In de basis vinden wij dat iedereen vrij moet zijn om zijn eigen leven in te richten. Op deze manier ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes en kun je jezelf optimaal ontplooien. Dat kan gaan met ups en downs, maar wel met een grote zelfstandigheid. Ondersteuning van de gemeente zien wij eerder als trampoline dan als permanent vangnet. Ook wij willen iedereen helpen, maar wel met het oog op de toekomst gericht. 

Dit gaat ook op voor het kopen van een eigen woning. Dat is vooral bedoeld om heerlijk in te wonen, maar ook om een veilig vermogen voor later op te bouwen. Pensioenen dalen, de AOW leeftijd wordt steeds opgeschoven, hoe heerlijk is dan het idee van een eigen huis.

Nu hebben wij in Hillegom te maken met een zeer krappe woningmarkt. Daar zijn talloze oorzaken voor te noemen. Neem de bankencrisis van 2008. Dat was toch echt de grootste financiële crisis sinds de jaren 30. Daardoor zakte de bouw ineen, zonder rekening te houden met het aantal benodigde woningen voor de jaren erna. Mondjes maat kwam de boel weer op gang, tegen lage prijzen en beleggers durfden het als eersten weer aan om te kopen. Momenteel is er veel te doen over beleggers op de woningmarkt, maar uit nauw contact met makelaars en hypotheek adviseurs in Hillegom begrijpen wij dat er in onze gemeente geen grote overlast is van beleggers. 

Een krappe markt heeft doorstroming en bouwen nodig. Doorstroming van senioren naar appartementen of knarrenhofjes met alle benodigde voorzieningen, levert een woning op voor een gezin. Dat gezin laat weer een kleinere woning achter en ga zo maar door. Bouwen, natuurlijk, maar het moet duurzaam en met veel groen.

Hoe verdeel je nu deze markt en moet de gemeente ingrijpen?

Voor bestaande bouw vinden wij een flexibele omgang met bestemmingsplannen een must. Er zijn prachtige bedrijfsterreinen die roepen om woonbestemming. Iedere Hillegommer weet waar. Laten we daar op korte termijn naar kijken.

Er zijn geen beperkende maatregelen voor bestaande bouw en dat moet zo blijven. Verkoop is doorstroming.

Qua nieuwbouw liggen er ook prachtige plannen in het verschiet. De gemeente heeft voor de nieuwbouwwoningen echter een trits aan spelregels bedacht. Zo geldt er voor woningen tot € 450.000 een zelfbewoningsplicht van 10 jaar. Dat betekent verhuur verboden. Er gaat ook een anti speculatie beding gelden voor 10 jaar. Met vooral deze laatste maatregel hebben wij zeer grote moeite. Het betekent namelijk dat de gemeente een groot deel van de winst bij verkoop krijgt, ook voor een termijn van 10 jaar. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk, woningen van € 450.000 zullen best met enige korting op de grondprijs door de gemeente aangeboden worden, maar om dan recht te hebben op een vast percentage van de verkoopwinsten de komende 10 jaar, gaat ons veel te ver. Daar is niets vrij en toekomstgericht meer aan. 

Er is ook een doelgroepen verordening vastgelegd. Bij ieder nieuwbouwproject moet 25% sociale woningen gebouwd worden, 35% is voor de middeninkomens en de rest wordt vrije sector. Het gevolg is dat de vrije markt nog maar 40% betreft. Dat is economisch gezien wel aan de krappe kant om een markt te reguleren. Met als gevolg dat deze 40% duurder en duurder zal worden. En zo wordt een maatregel die naar meer gelijkheid streeft, er een die grotere ongelijkheid veroorzaakt.

Hillegom heeft in verhouding een behoorlijk aandeel sociale huurwoningen. De middeninkomens komen moeilijk aan een koopwoning, dus hulp is geboden in de doelgroepen verordening. Er gaan nu stemmen op om beide groepen nog meer woningen toe te bedelen. Tot hier en niet verder, zegt VVD Hillegom.

De rol van de gemeente is duidelijk voor onderwerpen als veiligheid, mobiliteit, jeugdzorg en toezicht. Op de woningmarkt moet je voorzichtig zijn met teveel regels. Elke beperking heeft als resultaat, dat een eigenaar niet zo snel zal verkopen. Daarmee is een van de twee pijlers om de markt vlot te trekken teniet gedaan, de doorstroming. Enkel vertrouwen op bouwen in ons prachtige dorp met schaarse grond is veel te karig.

De verstopte woningmarkt lossen wij niet 1,2,3 op, maar met gezond boeren verstand zullen wij er voor zorgen dat er zoveel mogelijk Hillegommers in de juiste woning komen. We roepen een halt toe aan nog meer regels en willen versoepeling van grondbestemming. En dat komt alle woningzoekenden en inwoners ten goede.