VVD Lisse - Bezoek aan hyacintenkweker Heemskerk.

Bezoek aan hyacintenkweker Heemskerk.


Vorige week stond er voor de VVD Zuid-Holland een bezoek aan hyacintenkweker Bart Heemskerk op de agenda.

Een bezoek op uitnodiging van Mirjam Nelisse. Mirjam is statenlid voor de VVD en draagt de agrarische sector een warm hart toe.

Ook aanwezig, Jaap Bond voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur. Hij vertelde dat de tuinbouwsector in 2022 een exportwaarde had van 122 miljard euro. Dat is niet niks.

Bond vertelde ook dat de KAVB nu een eigen budget heeft om zelf onderzoek te doen naar chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is veel onafhankelijker. Er kan met eigen geld gekozen worden wie dat onderzoek doet. Zonder afhankelijk te zijn van bv de universiteit van Wageningen.

Betekent wel dat elke bollenkweker 50 euro per hectare bollengrond bijdraagt.

Zeker drie bollengemeenten willen binnen 7 jaar emissievrij zijn. Mn de jonge kwekers zetten hier vol op in. Zij behouden de sector graag in de toekomst. Ook bij Heemskerk gaat de zaak over in handen van vader op zoon.

Deze jonge generatie is hard bezig om aan alle eisen op gebied van verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen te voldoen. Waarbij wel verzucht wordt dat het fijn zou zijn als er iemand in Den Haag zou zitten die beslissingen neemt en die er ook verstand van heeft. Bv eerst moet de spuitinstallatie zodanig zijn dat er niets in de sloot kan komen.

Hierop is geïnvesteerd hetgeen best wat geld kostte. Nog geen 2 jaar later wordt bepaald dat er niet dichter dan 9 meter bij de sloot gekomen mag worden……

En uiteraard was daar de discussie om bollengrond op te offeren voor woningbouw. In Lisse wachten we eerst de evaluatie van de ISG af alvorens hier een oordeel over te vellen.

Kortom, het bezoek was de moeite waard. Mooie bos hyacinten aan overgehouden en de conclusie dat bollenkwekers geen boeven zijn die maar rondspuiten met bestrijdingsmiddelen. Integendeel, zij werken hard aan milieuvriendelijke oplossingen. En dat is ook noodzakelijk om de toekomst van de sector veilig te stellen.