VVD Lisse - Werk en Onderwijs.

Werk :

Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers gaat het ook goed met de gemeente. Wij willen de ondernemers de komende periode blijven helpen om weer op het oude niveau te komen. Zo dragen we bij aan een bloeiende economie, banen voor onze inwoners en innovatieve initiatieven voor de toekomst.

Om de economie in bijzonder voor toerisme en de bollensector te versterken kiezen wij voor een doelgerichte regionale samenwerking in een goed uitvoerbare economische agenda. Buitenlandse arbeidskrachten zijn onmisbaar in de bollenteelt en in andere productiesectoren in onze streek. Wij vinden het van belang dat deze arbeidskrachten op een humane wijze worden gehuisvest. Daarom maken wij concreet lokaal en regionaal beleid door het aanwijzen van locaties waar huisvesting voor hen gerealiseerd kan worden. Onze inzet is om samen met buurgemeenten en uitzendbureaus het tekort aan bedden in de komende periode op te lossen.

Onderwijs :

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren de kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van jongeren, de hele samenleving heeft er belang bij.

Er is veel vraag naar arbeidskrachten uit het praktijkonderwijs en de kansen op een baan zijn groot. Daarom stimuleren wij het middelbaar beroepsonderwijs als opstap naar een uitdagende baan. Voldoende werk/studieplekken en stageplekken zijn hierbij van belang. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen gemeente, onderwijs en het bedrijfsleven.

Wij vinden het daarnaast belangrijk dat taalachterstand bij kinderen op tijd zichtbaar is en wordt weggewerkt. Onder andere op peuterspeelzalen en op kinderdagverblijven en met ondersteuning van de veranderende bibliotheek.